VEGA

VEGAs miljø

- mæssige aftryk

Bæredygtighed
VEGA ønsker at være en bæredygtig og ansvarlig udbyder af kulturelle oplevelser.

I 2023 opnåede VEGA en Green Key-certificering, der tildeles virksomheder, som gør en ekstra indsats for at beskytte miljøet. Green Key-certificeringen indeholder 13 kriterieområder, som virksomheden skal leve op til, herunder bl.a. miljøledelse, energi, vask og rengøring samt affald.

Fokus på økologiske og lokale producenter
VEGA har en målsætning om, at 80 pct. af spiritussortimentet i barer og til catering skal være økologisk og/eller lokalt produceret. Den økologiske tankegang gennemtrænger hele barsortimentet.

VEGA omsætter flere økologiske og B Corp-certificerede snacks, sodavand, cidere og ikke-alkoholiske drikkevarer end nogensinde før. Stort set alle vores spiritusprodukter er fremstillet i Danmark. I 2023 har VEGA indledt samarbejde med en lokal startup, der har arbejdet med regenerativ, økologisk produktion af sunde og velsmagende drikkevarer. Derudover er der indgået fast samarbejde med en B Corp-certificeret kaffeleverandør, hvorfra VEGA modtager økologisk kaffe i cirkulær emballage og med fossilfri levering.

Emballageansvar og affaldsminimering
VEGA har for flere år siden udskiftet engangskrus af plastic med genanvendelige, vaskbare krus.

Senest har vi rettet fokus mod at nedbringe vores glasaffald. Mere end 90 pct. af VEGAs omsatte spiritusvolumen indkøbes enten i genbrugsdunke eller spiritustønder på op til 200 liter. Dette medfører en estimeret emissionsreduktion svarende til mere end 7 tons CO2 om året beregnet ud fra CO2-udledningen forbundet med produktion, emballage og transport af glasflasker jf. CONCITO – Danmarks Grønne Tænketank.

Vi anvender fortsat glasflasker til spiritus i alle vores barer. Disse bliver efter brug vasket og genopfyldt under vakuum direkte fra spiritustønderne på 200 liter. Når en spiritustønde er tom, afhentes, vaskes og genopfyldes denne.

Vi efterstræber, at så meget som muligt af vores affald enten indgår i et cirkulært system eller genanvendes. Eksempelvis sælger VEGA typisk mere end 20.000 shotrør om året i barerne, hvilket kan medføre en væsentlig mængde plastaffald. Derfor er der indgået aftale med producenten af shotrør, som løbende afhenter og genanvender de brugte shotrør, så de ikke blot sorteres som almindeligt plastaffald.

VEGA har desuden fremsat krav for leverandører om, at indkøbte produkter skal leveres på en måde, hvor emballageaffald reduceres.

Affaldssortering
VEGA benytter affaldssortering på kontorer samt i backstage-, bag- og personaleområder med henblik på at sikre, at affaldet bliver genanvendt bedst og mest muligt. Al procedure omkring affaldshåndtering er beskrevet, så personale, leverandører og gæster ved, hvordan affaldet skal håndteres.

Energioptimering – Power Control
VEGA har for længst udskiftet lyskilder på alle scener til LED. Siden har den største strømsluger været de mange køleskabe til drikkevarer, som står i barerne, bag- og backstage-område og på varelagrene. Disse har førhen været tændt døgnet rundt.

Siden vi har fået strømstyringssystemet Power Control, er energiforbruget nedbragt markant. Power Control består af en række smarte relæer, der kan styre strømmen til vores køleskabe samt øvrigt elektronisk udstyr såsom topskilte, barmenuer, skærme, radioer og dankort- og kasseterminaler. Power Control er integreret med vores koncertkalender og kassesystem, så der kun tændes for strømmen i barer og lokaler, som skal bruges samme dag i forbindelse med en koncert. Køleskabene tænder et par timer før, dørene åbner for gæster, så alle drikkevarer når at blive kolde. Alt øvrigt udstyr såsom topskilte og terminaler tænder fem kvarter før døråbning, hvor vores barpersonale begynder at klargøre barerne til koncert. Når bartenderne afslutter kasseterminalerne i en bar, slukker al strøm og køling i baren inden for 5 minutter.

Vi forventer, at VEGAs energistyringssystemer, når de er fuldt implementeret, vil medføre en årlig energibesparelse på op til 177.000 kWh og 25 tons CO2.

Catering-leverandører
VEGA kommunikerer vores bæredygtighedspolitik ud til leverandører – herunder husets cateringleverandører. Vi efterstræber et leverandørfelt med en klar holdning til miljø og bæredygtighed med udgangspunkt i nedenstående fordringer:

  • Leverandøren har indført miljøledelse fx ISO 14.001 eller EMAS
  • Leverandøren er miljø- eller energimærket, fx Svanen, Blomsten, FSC eller Økologimærket.
  • Leverandøren har en miljøpolitik og miljøhandlingsplan
  • Leverandøren har foretaget en livscyklusvurdering af deres produkt(er)
  • Leverandøren kan påtage sig producentansvar i forbindelse med bortskaffelsen
  • Leverandøren tager brugt emballage retur til genbrug eller genanvendelse
  • Leverandøren har CO2-beregnet sin produktion

Vil du være den første vi giver besked når vi kommer noget nyt i kalenderen?

Prøv vores ugentlige nyhedsbrev spækket med fede koncerter og musikkultur