Ofte stillede spørgsmål
{{faq.Name}}

{{faq.Name}}

{{faq.Answer}}

NY BOGSERIE OM DANSK MUSIKS STØRSTE UDGIVELSER

Det musikglade bogforlag Multivers og Danmarks største spillested, VEGA, samarbejder om at udgive en ny bogserie, der hylder de største danske albums, som for altid vil være med til at definere dansk musik. Bag serien står en håndfuld erfarne musikjournalister og forfattere. 

Fra Natasjas I Danmark er jeg født til Kim Larsens Værsgo. Springet er langt mellem disse to danske albums, både hvad angår tid, køn og genrer. Alligevel har de noget til fælles. Hver for sig fortæller de to albums en væsentlig historie om Danmark på tidspunktet for udgivelsen, og hver for sig har de haft betydning for en række sangskrivere og musikere, som har ladet sig inspirere af dem efterfølgende. Tilsammen er pladerne en del af vores fælles musikkultur. De står som milepæle i den danske populærmusikhistorie. 

Nu sætter en ny bogserie fokus på en række af de største danske album. 8. maj udkommer de fem første bøger i serien, der er skrevet af fem forskellige erfarne, danske musikskribenter. Bøgerne er: 

Natasja: I Danmark er jeg født (skrevet af Nanna Balslev) 

Malk De Koijn: Sneglzilla (skrevet af Niels Fez Pedersen) 

Anne Linnet: Marquis de Sade (skrevet af Michael Gonzalez) 

Sods: Minutes To Go (skrevet af Jan Poulsen) 

Kim Larsen: Værsgo (skrevet af Henrik Marstal) 

Initiativtagerne til bogserien er Jan Poulsen og Henrik Marstal, begge produktive og erfarne forfattere og kulturjournalister. 

”Med serien ønsker vi at hylde nogle af de albums, der er uomgængelige i dansk musik, fordi de er kunstnerisk stærke og enten varsler eller er i tråd med en ny tidsånd. De kan også være toneangivende for en bestemt epoke, ja, de har måske ligefrem bidraget til vores kulturelle selvforståelse,” siger Jan Poulsen og tilføjer, at salgstal ikke spiller ind på valget af de forskellige albums. ”Til gengæld skal de være mindst ti år gamle, så vi ikke lader os rive med af et øjebliks eufori.” 

Mens der findes masser af udenlandske bogudgivelser om plader, der har været med til at forme musikhistorien, findes der ikke nogen tilsvarende bøger om danske plader. Før nu. Flere af pladerne indeholder sange, stort set alle danskere kender, og som forbinder generationer, og samtlige udvalgte plader har sat sig enorme spor i den danske kulturhistorie. Det er med andre ord vigtige historier om centrale jordskred i dansk musik, der nu omsider foldes ud.

”Alle de sindssygt dygtige danske musikere, der kommer frem i disse år, har selv forbilleder, de er blevet inspirerede af. Men historierne om de store danske musikhovedværker findes ikke. Det vil VEGA gerne være med til at ændre på, og derfor er vi gået ind i dette samarbejde. Bøgerne er et oplagt parallelspor til vores koncerter, vores live-LP’er og vores udforskning af nye formater. Med bøgerne får vi mulighed for at fordybe os i fortællingerne bag den musik, der ikke alene har været med til at forme os, da den udkom, men i høj grad også præger den danske musik, der bliver lavet i dag og i fremtiden,” siger Søren Gaden, kommunikationschef i VEGA. 

Bogserien om danske albumudgivelser udkommer på Multivers, der bl.a. står bag en lang række anerkendte bøger om musik, kunst og kultur. 


Udgivelsesdato: 8. maj 2023 

Redaktører: Jan Poulsen og Henrik Marstal 

Udgives af Multivers i samarbejde med VEGA 

Bøgerne kan fra udgivelsesdagen købes hos landets boghandlere, via vega.dk og i udvalgte pladebutikker. 


For yderligere information, kontakt:
 

Jonas Damgaard-Mørch, Multivers: jonas@multivers.dk / tlf. 26 21 54 25 

Søren Gaden, VEGA: sg@vega.dk / tlf. 20 63 64 12 

Jan Poulsen, redaktør: jan@bardamu.dk / tlf. 20 65 38 55