VEGA

Af Thomas Thy // Foto: Søren Solkær - 26. april 2024

Sune Wagner – En moderne beatpoets rejse gennem støjen

Danmarks ukronede støjkonge, Sune Rose Wagner, er nu aktuel med to koncerter med Psyched Up Janis den 26. april og den 25. maj i Store VEGA. Den første af de to er udsolgt, men der stadig en håndfuld billetter at fange til ekstrakoncerten . Der står publikum to fænomenale koncertoplevelser i vente, når Wagner og Psyhed Up Janis dykker ned i deres udtryksfulde bagkatalog.

I anledningen af koncerterne har VEGA været i arkiverne og fundet følgende feature frem fra gemmerne. Skrivet er første gang offentliggjort i 2020.

Fra Sønderborg til Roskilde Festival

Den unge, introverte sangskriver Sune Rose Wagner og Jakob Jørgensen begyndte deres musikalske eksperimenter på Sønderborg Statsskole i starten af 90'erne. Deres første musikalske anslag skulle senere vise sig at genoplive den danske rockscene sammen med bands som Kashmir og Dizzy Mizzy Lizzy .

På drengeværelset dykkede den unge Wagner ned i gammel rock'n'roll og blues. Det akademiske potentiale på statsskolen blev udkonkurreret af dagdrømmerier og ture på skolebiblioteket, hvor bøger af forfattere som Ernest Hemingway, William Blake, Michael Strunge og F.P. Jac blev slugt med stor begejstring og drømme om at rykke fra byen startede.

Med mesterlige albums som Swell, Enter The Super Peppermint Lounge og Beats Me lykkedes det Sune Rose Wagner i Psyched Up Janis at skabe en unik lyd og attitude gennem udtryksfuld støjrock. De skar tydelige riller i start-90'ernes rocklandskab, og blev musikalske stilikoner for en hel generation af unge.

I 1999, efter at have turneret Danmark tyndt, slog duoen deres sidste toner an i et tætpakket Grønt telt på Roskilde Festival. Jakob Jørgensen blev skolelærer og Sune Rose Wagner forsatte musikken i surf-orkestret The Tremolo Beer Gut og lejlighedsvis spillede med Sort Sol. I 2001 lagde Lille VEGA scene til Wagners nye rock and roll duo, The Girl On Death Row, sammen med vokalist og bassist Sharin Foo. Få måneder efter hed de The Raveonettes .

”Stick to it with the energy of a benny addict”

Wagner har levet livet i overhalingsbanen. Sprut og stoffer har været faste ingredienser i rocksangerens tilværelse på alverdens spillesteder og på hjemmebanen i New York. Det synger han om på sin indsigtsfulde, dansksprogede solodebut Wagner fra 2008. Det fungerer som et levende soundtrack til søndage med eftertænksomhed og tunge tømmermænd. Det var et album, der blev skabt, da Sharin Foo i 2008 blev gravid. Wagner er et resultat af den arbejdstrang, der rammer den alsidige musiker. De hyppige destruktive drukture og tunge tanker er blevet afløst af et større fokus på musikken, fortæller han ærligt om i et interview med Information i 2015:

"Jeg er blevet mere disciplineret i forhold til arbejdet end tidligere. Jeg elsker jo at arbejde. Nu bruger jeg meget mere tid på at arbejde end at gå ud. Også fordi jeg laver andre ting end Raveonettes nu. Der er kommet mere arbejde på bordet."

Lige siden den spæde start i 1989, har Sune Rose Wagner skrevet sange i et tempo, så selv Usain Bolt vil have svært ved at følge med. I sangskrivningen er han drevet af en længsel og rastløshed, der har fulgt ham siden ungdommen, og som får ham til at gribe guitaren på alle tidspunkter af døgnet. Til Politiken har han fortalt: ”Mine ideer kommer spontant. Jeg har aldrig overtænkt min plads som kunstner. Jeg drives af spontanitet og længsel. Det er en særlig form for rastløshed, som rammer nogle uheldige mennesker. Det er et til tider tungt liv, hvor man bæres frem af fortiden.”

Han har citeret sin store litterære helt Jack Kerouac (som han også har tatoveret på armen) i et spørgsmål om, hvordan man slår igennem som musiker: “Der må jeg så citere Jack Kerouac: 'stick to it with the energy of a benny addict (en amfetaminafhængig, red.). “

Hele Danmarks tastemaker

Wagners musikalske formsprog er blevet skabt gennem en nysgerrighed og arbejdsflid, der sammenblandet med en konstant udlængsel har bragt musikeren til New York samt skaffede en million-pladekontrakt til ham og Sharin Foo.

Ligesom med Psyched Up Janis blev The Raveonettes en enorm succes, der udfyldte et stort behov og varslede nye tider for rockmusikken. Duoen fremspillede en unik form for rock'n'roll, som ikke fandtes i forvejen, og som inspirerede mange unge bands til at gribe elguitaren og kuglepennen. Det er Wagners fine næse for de melodiske melodier svøbt i klæder af støj og 50’er/60'er nostalgi, der i sammenspil med de skarpe lyriske strofer, rammer en helt særlig nerve. En lyd, der har fulgt ham som en tro følgesvend gennem karrieren.

Udover arbejdet med The Raveonettes og Psyched Up Janis finder den travle musiker også tid til at producere og mikse for andre artister samt komponere filmmusik bl.a. til den Oscar-nominerede film Krigen og de internationale tv-serier Game of Thrones og Altered Carbon.

Artister som Carl Emil Petersen, Dum Dum Girls og Virgin Sucide har også været under Wagners kyndige musikalske vinger. Forsanger og sangskriver, Martin Grønne fra Virgin Suicide, fortæller om det tætte samarbejde de havde med udgivelsen af bandets anmelderroste, selvbetitlede debutalbum, og hvordan Wagner elegant balancerede på æstetikkens smalle line:

”Sune er jo en æstetikkens mand. Men han er også en fantastisk arbejder at have i sit lydværksted. Han går virkelig op i, hvordan lydene processeres, og hvordan arrangementerne tager form. Når der skulle tages nogle drastiske valg, sagde han nogle gange, at han jo var bandets selvproklamerede tastemaker, og det var jo rigtigt!”

Vil du være den første vi giver besked når vi kommer noget nyt i kalenderen?

Prøv vores ugentlige nyhedsbrev spækket med fede koncerter og musikkultur