Det skotske instrumentalband Mogwai har siden de slog de første episke toner an tilbage i 1995 i en halvgrå forstad i højlandet, leveret solid inspiration for postrockbands verden over.
Det er blevet til otte studiealbums for kvintetten samt flere smukke filmsoundtracks bl.a. til en dokumentar om den karismatiske fodboldspiller Zinedine Zidane (Zidane: A 21.st Century Portrait) og atombomberne under 2. verdenskrig (Atomic: Living in Dread and Promise).
Den fattige millionby Glasgow har siden 80´erne fostret nogle af de mest genré-definerende rockbands i nyere tid. Med artister som The Jesus and Mary Chain og Primal Scream fik rockfans verden over øjnene op for den spirende undergrundscene højt mod nord. Det var også i Glasgow, at Mogwaistartede deres karriere.
Til efteråret udgiver postrock-legenderne deres niende studiealbum, der har fået titlen Every Country's Sun. VEGA har i den forbindelse taget en snak med sangskriver og guitarist Barry Burns om arbejdet med det nye album, og hvor de finder inspirationen til deres farverige, kalejdoskopiske kompositioner.
Via Skype flød inspirationen
Kvartetten gik i gang med at indspille skitser til den kommende plade hver for sig sidste år i juni. Barry Burns er bosat i Berlin sammen med sin kone, så meget af udvekslingen foregik via Skype og Dropbox. Bandet har på det nye album i langt højere grad udvekslet ideer og sparret med hinanden, og det er der kommet et spraglet, farverigt album ud af.
”Det virkede mere som et samarbejde imellem os alle fire, hvor det førhen primært har været mig og Stuart Braithwaithe. Den forrige plade var i langt højere grad en samling af solo-ideer, hvorimod denne virker mere som et stærkt samarbejde.Pladen varierer også meget i dens musikalske udtryk, der er mange forskellige sange på denne sammenlignet med den forrige, som var meget synthesizer båret. Det er nok ikke sådan Iggy Pop & The Stogees ville have grebet det an, men lige meget.”
Skønheden i det uperfekte
Mogwai har netop investeret i et stort studie i en gammel fabriksbygning i Glasgow. Her kan de både arbejde med pladeselskabet, Rock Action Records, som de startede tilbage 1995 og finpudse lyden inden turnéerne starter. Det var også her de mødtes og klargjorde albummets arrangementer, inden de tog den lange tur tværs over Atlanten for at arbejde sammen med indie-rockens ukronede troldmand, producer Dave Fridmann.
Produceren har stået bag bands som The Flaming Lips, Mercury Rev, og Tame Impala, og det var i hans Tarbox Studio langt ude på landet, at Mogwai færdiggjorde Every Country´s Sun. Barry Burns fortæller om arbejdet med Fridmann:
”Han er så god for os. Det er han sikkert også for andre bands, men han får det bedste ud af en. Han er meget optaget af det uperfekte, ikke at få alting til at lyder fuldstændig stramt og rent. Der er faktisk en del fejl på det nye album. Det bliver ikke for klinisk, og så er han pisse sjov at hænge med."
Det er ikke første gang, at Dave Fridmann har arbejdet sammen med Mogwai, for på bandets tredje album Rock Action, som for alvor fik skubbet grænserne for postrocken, sad Fridmann også bag knapperne.
”Jeg ville ønske, jeg kunne fortælle, hvad det er han gør, men jeg er ikke så lydteknisk. Jeg tror, man kalder det for magi. Han har så meget erfaring, altså han underviser i skidtet på det lokale universitet. Han er altid dybt begravet i det. Jo mere du øver, desto bedre bliver du, og så har du nemmere ved at tage beslutninger. Det er vigtigt for en producer, fordi det er så dyrt at indspille.”
Zen i studiet og hygge med Haim
Bandet har altid arbejdet effektivt i indspilningsperioder og det samme gjorde sig gældende for Every Country´s Sun, som blev færdig på blot fire uger. Isolationen og Fridmans effektivitet i studiet skabte ifølge Burns et særligt zen mode, som gjorde at arbejdet med kompositionerne bare skete. Det endte med, at de havde fri i flere dage inden afrejse, hvor bl.a. søstrene fra Haim kiggede forbi.