I 2014 startede Liveurope som et pan-europæisk initiativ for at booste morgendagens musiktalenter. Det bliver støttet af Creative Europe-programmet gennem EU og hjælper koncertvenues med at præsentere et mere europæisk og alsidigt musikprogram. Liveuropes støtte gør det muligt for VEGA at booke flere spirede artister, før de får deres store gennembrud.
Gennem de sidste syv år har tæt på 3000 artister fået støtte fra Liveurope, og det inkluderer navne som Christine and the Queens (FR), Rosalía (ES) og MØ (DK). For koncertsteder som VEGA betyder det en 63 %* stigning i bookningen af upcoming europæiske navne sammenlignet med før vi var en del af Liveurope (præ-Covid*).
“Liveurope gør fantastiske venues med passionerede bookere i stand til at støtte nye artister, som måske ikke ellers ville have haft den mulighed. De har spillet en vital rolle i at præsentere mit live show for et større publikum. “
- MØ
Musikindustriens fremtid
Pandemien har sat et tydeligt aftryk på livemusikken og dens mulighed for at udvikle nye talenter på tværs af landegrænser. Den har på ny styrket udfordringer, der allerede var blevet konfronteret – som en voksende problematik med et centraliseret udbud i musikbranchen og nedgangen i diversitet i udbuddet af europæiske live shows.
Når det kommer til hvor udbredt diversitet er i koncertudbuddet, har Liveurope registreret et fald på 67 % i antallet af upcoming talent i denne sæson sammenlignet med præ-pandemi tal. Derfor har platformen udtænkt nye måder at promovere talenter på tværs af grænser. Det sker blandt andet gennem residencies og partnerskaber med offentlige radiostationer, som er en del af European Broadcasting Union.
“Pandemien har fået os til at gentænke vores aktiviteter, så artisterne blev ved med at finde nye publikummer i udlandet, selv hvis landegrænserne var lukkede. Jeg er så glad for at det lykkes samt, at vi var succesfulde med at rette opmærksomhed mod flere end 400 artister. Det er dobbelt op i forhold til de antal shows, som koncertstederne kunne organisere”
– Elise Phamgia, Liveuropes koordinator.
Lempelserne af restriktioner på tværs af kontinentet er et vigtigt skridt mod branchens bedring, men det er ikke nok alene. På grund af den udsatte situation som koncertvenues pt. befinder sig i, vil det være endnu sværere for dem at genoptage indsatsen for at booke flere nye, udenlandske, upcoming artister uden ekstra støtte.
For at understøtte robustheden og diversiteten i det musikalske økosystem bør europæiske støttemuligheder for branchen fokusere på at booste artisternes bevægelighed og anerkende den unikke rolle, som koncertvenues kan tage i processen.
Læs mere i Liveuropes rapport.