De to musikalske kammerater i GENTS har i over otte år være tæt forbundet i deres særegne synthpop-univers, hvor billedmalende lyrik går hånd i hånd med bombastiske 80'er-inficerede lydlandskaber.
Den 20. maj spiller de to musik-gentlemen i Store VEGA, og vi har derfor snakket med duoen om deres nye album, kammeratskabet og kærlighedens kuperede stier.
Med Niels Fejrskov Juhls barytons-dybe vokal og Theis Vesterløkkes let svævende synth-produktioner har GENTS ramt et udtryk, der er helt deres eget. I år udgav de det anmelderroste album, Souvenir, der sætter musik til et hårdt breakup, som Niels Fejrskov Juhl har bearbejdet lyrisk.
GENTS har altid været eminente til at væve fintmaskede net af store og små følelser i farverige og overraskende lydbilleder. Souvenir er ingen undtagelse, hvor sange om alt fra berusende forelskelser, jerngrebet de sociale medier fastholder os i og når kærligheden famler, rammer lige i hjertekulen og giver stof til eftertanke.
Niels Fejrskov Juhl og Theis Vesterløkke pakker de souvenirs og artefakter, som et parforhold medfører, ned i en musikalsk flyttekasse i løbet af de 12 skarptskårne skæringer. Sangene bearbejder forløbet op til afskeden. Niels Fejrskov Juhl fortæller:
“Tingene er blevet beskrevet, som de er sket. Nogle af sangene er skrevet fra et perspektiv, hvor jeg som tekstforfatter ikke helt har forstået, hvad det egentlig var der skete, eller hvor jeg egentlig var i den her proces. I det årelange forløb op til det springende punkt, som var breakuppet.”
I arbejdet med albummet er de to musikalske kollegaer og venner rykket endnu tættere i bandbussen og på hinanden. Synergien mellem dem har skabt en album, der sætter lyd på de svære og konfliktfyldte følelser, vi mennesker sommetider må deale med. Niels Fejrskov Juhl fortsætter:
Albummet åbner op for et rum af følelser og stemninger, der er i konflikt med hinanden. På lydsiden har Theis Vesterløkke skabt arrangementer, der understreger dem på godt og ondt. Sukkersøde popmelodier bliver afbrudt af dystre synth-melankoli. Theis Vesterløkke fortæller:
“Produktionsmæssigt har det været en vekselvirkning mellem de varme popsange og klassisk sangskrivning, og så noget der fucker det helt op. Det har været et forsøg på at manifestere nogle af de frustrationer, man kan gå med inden et evt. breakup. Altså at man går rundt med nogle ting, der ikke rigtig er i sync."
Souvenir er skabt i det vante tilflugtssted under nedlukningen. I sommerhuset, langt væk fra byens trængsel og larm, installerede de sig mellem bjerge af gamle synths og trommemaskiner. Her begyndte de at sætte lyd til de strofer, Niels Fejrskov Juhl nedskrev i det tilstødende anneks. Theis Vesterløkke fortæller:
På albummet dykker bandet ned i, hvordan teknologien har en indvirkning på vores dagligdag og vores måde at interagere med andre mennesker på. For hvordan holder man snuden i kærlighedssporet, når alt omkring os raser afsted? Er vi som individer blevet privilegieblinde og har for travlt med selvrealisering, så vi gør kærligheden mere kompliceret og uklar? Theis Vesterløkke kommer med sit bud:
“Jeg tror kærligheden er blevet meget sværere i dag. I og med at vi er blevet så privilegerede. Vi er blevet så bevidste om at skulle realisere os selv og udleve ens drømme. Når man kan alt muligt, så bliver det hurtigt en jagt på noget, som aldrig tilfredsstiller en. Hvad enten det er, hvor man skal bo, eller hvem man skal være sammen med.”
I GENTS har de også skulle kæmpe for at holde venskabet intakt. Da bandet gik i gang med at indspille deres andet album Human Connection, så de sig nødsaget til at trække stikket for at mærke efter og tage pulsen på dem selv.
Efter den massive succes deres debutalbum, About Time, skabte, var de to kammerater begyndt at løbe rigtig stærkt og var så småt ved at tabe sig selv i det. De udskød indspilningerne og tog tiden til at genfinde venskabet og glæden.
Nummeret “The Flower and The Gardener” på det nye album fortæller historien om, hvordan alle forhold har en gartner og en blomst. At man nogle gange må være den selvopofrende gartner, der sørger for at den anden kan blomstre. Fortællingen har de to venner også brugt til en bedre forståelse af deres eget forhold. Theis Vesterløkke fortæller om at kæmpe for de relationer man har:
“Man kan hurtigt bare flygte og søge græsset på den anden side hele tiden og ikke kæmpe for det. Jeg tror godt, man kunne kæmpe mere for de relationer, man nu har. Det er aldrig fedt hele tiden, men når man kommer over de bump, så får man noget dybere på sigt. Hvad enten det er kærester eller venner.”