Ofte stillede spørgsmål
{{faq.Name}}

{{faq.Name}}

{{faq.Answer}}


Fyr & Flamme bragede gennem lydmuren i 2020 med deres brusende kærlighed for pailletter og ørefængende 80'er inficerede popsange, der sætter hjerter i brand på dansegulvet.


Deres nostalgiske take på dansksproget popmusik har bragt de to venner fra det Europæiske Melodi Grandprix til udsolgte shows i Store VEGA og ud på landevejene i festival-sommerlandet.

Den 28. maj er de tilbage i Store VEGA, klar til at tage den musikalske tidsmaskine tilbage til en svunden tid, hvor synthesizeren, skulderpuder og de permanente krøller gjorde deres indtog.

I den forbindelse har vi taget en snak med Fyr aka. Jesper Groth omkring bandets tilblivelse, synth-romancer og mænds eneste lingeri, netundertrøjen.


Fra Kirsten
Siggard til Roxy Music

På mange måder er Fyr & Flamme en kitschet legeplads, en ode til en svunden tid og et succesfuldt musikalsk projekt mellem to talentfulde musikere og venner. Med Fyr & Flamme har de fundet fælles beat, hvor de har frigjort sig fra smagsdommeriet og hoppet hovedkulds nede inspirationer og lyde fra 80’ernes storslåede Grand Prix'er. Jesper Groth fortæller:

“Jeg tror, vi stod et sted i vores voksenliv, hvor vi trængte til noget, der havde håbet i sig. Der havde været melankolsk ungdom nok på en eller anden måde. Vi sad alligevel og var nostalgiske og så tænkte vi, hvordan kan vi indkapsle det. Må man overhovedet godt lave det den dag i dag?”

Både Jesper Groth og Laurits Emanuel havde en stor kærlighed til 80'ernes legende tilgang til melodier og synthflader. Deres musikalske præferencer spænder umanerligt bredt, fra Kirsten Siggaard og Shu-bi-dua til Metallica, Red Hot Chili Peppers og Roxy Music. Med Fyr og Flamme ville de forsøge at frigøre sig fra dogmatikker og genrer:

“Vi har selvfølgelig en bestemt lyd. Men vi er godt nok også blevet skudt i skoene, at vi er et 80'er-band, der er stagneret i det årti. Og det passer ikke. For det, der har været vores kongstanke fra start af, er at vi gør, hvad vi har lyst til,” fortæller Jesper Groth.


Sinds-syg-
sizer

Kendetegnede for Fyr & Flammes lyd er de maleriske synthesizere, der leverer en fontæne af ørefængende melodilinjer mellem luftige trommemaskiner og helteguitar-soli. Jesper Groth fortæller om sin kærlighed til instrumentet:

“Lydmæssigt er 80´erne et fantastisk udgangspunkt, for der vandt synthesizeren indpas. Den begyndte at danse sammen med elguitaren. På en eller anden måde så elsker jeg bare den lyd, hvor man virkelig kan høre, at teknologien er inviteret ind i musikken.”

Ifølge sangeren har både dansable elementer og en mere umiddelbar tilgang til lyrik sneget sig ind i den danske popmusik over de senere år. De episke 80'er er vendt tilbage på hitlisterne.


“Jeg kan mærke en bevægelse, som er i meget af den musik, der er på klubben, hvor diskoen er blevet inviteret ind igen. Det kan jeg høre i Andreas Odbjergs musik. Teksterne er lette og håbet er lysegrønt. Stemningen i musik lige nu, er ret god.”


“Mandens eneste lingeri er net-undertrøjen”

Når duoen træder frem i scenelyset, blænder de op for et eminent og energisk sceneshow, hvor de nostalgiske toner får følgeskab af perfekte retro-outfits, der glimter i diskokuglens roterende lys. Outfittet er en stor del af duoens kunstneriske udtryk, og pauserne mellem indspilninger og øve-sessions går tit med at snakke om turneens scenetøj:

“Når der er en pause i at lave musik, så kan Laurits godt sidde og sige sådan, Jeg tror fandme jeg vil ligne Lars Muhl eller Sanne. Og så kommer han i fuld leopard næste dag,” fortæller Jesper Groth.

Han tilføjer:

“Laurits er så heldig, at han kan passe damestørrelser, så han kan stå med bar mave og leopard-bodystocking og størrelse 40 i høje hæle og se helt fantastisk ud.”

Når Fyr & Flamme bringer fest-karavanen til Store VEGA den 28. maj, bliver det bagagen pakket med brandvarme hits som “Kamæleon”, “Menneskeforbruger”, “Øve os på Hinanden” og “112” samt en toptunet garderobe:

“Vi vil prøve at relancere netundertrøjen. Det eneste lingeri manden har, det er jo den.” 
Arkiv
28 Pop

Fyr Og Flamme

support — Os To

lørdag — Store VEGA28. maj.