Ofte stillede spørgsmål
{{faq.Name}}

{{faq.Name}}

{{faq.Answer}}

Man kan tale om en tid før og efter SKAM

Inden tv-serien vidste de færreste af os, hvad norske udtryk som russebuss og dritkul betød, ligesom serien har været med til at give et stærkt indtryk af norsk ungdomskultur til seere i Danmark, Sverige, USA og Kina, hvor serien ligesom i hjemlandet har fået skyhøje seertal.

Men SKAM har ikke kun fået os til at gennemleve en gruppe teenageres følelsesmæssige op- og nedture på Hartvig Nissens Skole, den har også været en vigtig ambassadør for ny norsk popmusik. Flere norske kunstnere har fået et internationalt gennembrud, efter at deres musik har været med i den populære tv-serie.


Astrid S – attitude og følsomhed


En sangerinde, der har helt tætte bånd til SKAM, er Astrid S, hvis nummer ”2 AM” var med i sæson 2, hvor hun også medvirker i en scene. Hun udsendte sin debut-ep i Norge i 2016 og vandt prisen som 'Årets Nykommer' ved Spellemannsprisen – det norske svar på Danish Music Award.

Hendes perlende synthpop passer perfekt til tv-serien om Eva, Noora, Vilde, Sana, Isak, Jonas og Penetator-Chris. Det var også på settet til SKAM, at Astrid S mødte skuespilleren Herman Tømmeraas (Penetrator-Chris), som medvirker i videoen til hendes hit ”Such A Boy”.


Cezinando – fremadstormende rap


Rapperen Cezinando vandt i januar prisen for Årets Tekstforfatter ved Spellemansprisen for sin ep Barn av Europa, der udkom sidste år.

Han fik en del opmærksomhed – også uden for Norge, da hans stemningsfulde ballade ”Håper du har plass” var med i fjerde sæson af SKAM. Og den 22-årige rapper var godt klar over, at det var en helt særlig ting, at få et nummer med i den hypede tv-serie.
Han står også bag hittet ”Vi er perfekte men verden er ikke det”, som var i med i sidste sæson af SKAM i både hans version og en Astrid S-coverversion.

Fælles for de ovennævnte kunstnere er en smittende selvtillid og don't fuck with me-attitude, men også en overvældende følsomhed, der gennemsyrer både tekster og produktioner. Ligesom det er tilfældet i SKAM, er der skruet helt op for.


Casmere Cat – producer for Kanye

I løbet af de næste par måneder er VEGA udsat for en norsk popinvasion, for udover Astrid S og Cezinando, kommer også to andre unge, hypede nordmænd, der er trængt igennem lydmuren i Norden og USA.

Cashmere Cat er en dj og producer fra Halden, der slog igennem med sine remixes af bl.a. 2 Chainz, Miguel og Lana Del Ray. Han udsendte sin debut-ep Mirror Maru i 2012 og har boet i USA siden 2013, hvor hans synkoperede og legesyge R&B-lyd har gjort ham til en efterspurgt producer. Året efter producerede han nummeret ”Be My Baby” for Ariana Grande, og alene inden for det sidste år har han produceret for sværvægtere som Kanye West, Ty Dolla Sign og Tory Lanez.

I foråret udkom hans første fuldlængde debutalbum, der har kastet hittene ”Quit” med Ariana Grande og ”Trust Nobody” med Selena Gomez af sig. Og så er den norske stjerneproducer endnu ikke fyldt 30 år.


Sigrid – Norges svar på Lorde


Et andet norsk navn, der har vakt international opsigt, er i Sigrid. I foråret indtog hendes nedpitchede pophymne ”Don't Kill My Vibe” hitlister i Norge, Australien, Skotland og England og fik avisen The Guardian til at beskrive hende som Norges svar på Lorde.

Sigrid er dog sin egen, hvilket hun beviste på ep'en Don't Kill My Vibe, der byder på storladen pop med skarpe kanter og tekster som: ”Tick-tock, tick-tock, we're overdue/ But if you're gonna crack my heart, do it in two.”

Under sin koncert på årets Roskilde Festival viste Sigrid, at hun er i samme liga med MØ, Låpsey og Tove Lo. Vi kommer helt sikkert til at høre meget mere fra hende. For selv om der ikke kommer flere afsnit af SKAM, så er den norske popinvasion først lige begyndt.