Det her er en fortælling om en meget nærværende men samtidig uhåndgribelig faktor i vores liv lige nu. Ensomheden. Det er også en fortælling om kunsten og dens evne til at række ud i en ukendt fremtid og belyse nogle forhold, som med tiden bliver helt fundamentale. Hæng på!
Efter 8 måneder med afstand, isolation og ensomhed får man muligheden for at tage del i en helt anderledes liveoplevelse i Store VEGA den 22. november: En uropførsel af The Nature of Isolation and Loneliness. Et performanceværk om ensomhedens fysiske smerte skabt af den finske lyd- og installationskunstner Hans Rosenström og den danske performanceduo Philip | Schneider.
De har sammen skabt et værk, hvor VEGAs ikoniske koncertsal forvandles til en totaloplevelse hvor alle sanser aktiveres, og det traditionelle koncertformat opløses, da de optrædende vil stå sammen med publikum på gulvet. 10 sangere af både klassisk og rytmisk baggrund, vil sammen opføre værket, der både involverer og omringer publikum, og efterlader dem med en oplevelse af den menneskelige stemme som et møde, en omfavnelse.
For at få greb om, hvad arrangementet drejer sig om, har vi sat Hans Rosenström, Hannah Schneider og Josephine Philip i stævne for at forklare ideerne bag.
Hans Rosenström, der ofte arbejder med intime rum og lydinstallationer, har et særligt forhold til stemmen.
"Det fine ved stemmen er, at den er individuel, bærer en særlig identitet med sig, en krop, en person, og jeg ville kombinere denne kvalitet med en oplevelse af samvær, hvor flere stemmer og kroppe forenes. Derfor var det også naturligt at bevæge sig mod et kor-værk," forklarer Rosenström og Hannah Schneider bakker op:
"Med Philip | Schneider har vi lidt samme udgangspunkt, hvor vi bruger stemmen i et performativt rum, hvor vi bruger stemmen hele tiden. Det er simpelthen grundpræmissen. Vores samarbejde har handlet om helt fra starten at tage stemmen ned fra scenen og efterstræbe en anden nærhed og forbinde kroppen med stemmen."
Josephine Philip fortsætter: "Ja, og dyrke både det individuelle og fællesskabet via stemmen. Hannah har sunget meget kor, da hun var barn, hvilket jeg slet ikke har, men jeg har fået det vildeste trip ud af det her med at synge sammen – den her følelse af at blive én stemme, samtidig med at man har sin egen unikke stemme."
"Hans' arbejder jo super konceptuelt med sine ting og skaber en form for konstrueret virkelighed, og det tror jeg har fascineret os begge to virkelig meget i forsøget på at skabe et fællesværk. Hvordan mikser vi de to kompetencer, og hvordan kan vi skabe noget, hvor vi kan genkende både os selv og hinanden i det her. Det har været et ret inspirerende forløb. Vi har måske stået primært for det musikalske i værket, men Hans har haft en masse inputs og især i forhold til spørgsmålet om hvad det her handler om, og hvordan oplevelsen skal sættes sammen, er i høj grad noget vi har skabt sammen."
"Det her med at skabe musik til et specifikt rum er på en måde nyt for os. Hvor vi normalt laver værker, der kan rejse rundt, så har vi her taget et meget konkret udgangspunkt i det her rum, og det særlige ved det her sted og bore ned i det," understreger Schneider.
De tre kunstnere startede med at lave et værk om live-oplevelsen, og en undersøgelse af, hvad der er sket i det her specifikke rum gennem historien, som først et "Folkets Hus" og senere som et koncertvenue. Fælles for det er, at det er et sted, hvor man har oplevelser sammen.
De stødte også på bogen Loneliness: Human nature and the need for social connection fra 2008, der beskriver, at det sted i hjernen, der aktiveres ved fysisk smerte, er det samme som, når vi oplever isolation og ensomhed.
"Dét, at denne følelse faktisk er en helt konkret ting i vores krop, var virkelig interessant for os at arbejde med, og vi blev interesseret i at stille skarpt på det her livsvilkår, som rammer de fleste på et eller tidspunkt. Man bliver født alene og dør alene, og noget af det man engang imellem kan opleve, når man er i et stort fællesskab som en koncertoplevelse, er den her samværsfølelse, hvor man opløses i fællesskabet. Vores indgang var spørgsmålet om, hvorvidt ensomheden også findes i fællesskabet," forklarer Hannah Schneider.
Værket skulle efter planen have været præsenteret den 27. maj 2020, men sådan gik det jo altså ikke. Der var VEGA midt i en seks måneders covid-19-tvangslukning.
"Og så kom Corona, og dermed en helt ny sammenhæng for det her værk, hvor det, der er fælles for os alle, også er det, der forårsager den ensomhed vi oplever lige nu," pointerer Schneider og Philip fortsætter:
"Vi har aldrig været længere fra hinanden – eller tættere på hinanden, fordi vi deler et grundvilkår lige nu, der forener os som menneskehed. Vi er i den samme sindstilstand og konteksten for vores værk har ændret sig helt vildt, og det kommer jo også til at betyde, at oplevelsen af værket vil være helt anderledes, end hvis alt det her ikke var sket. På en måde er vi tabbet ind i noget, vi slet ikke havde en idé om, hvor hårdt ville ramme os."
Kunstnernes arbejdsproces har afspejlet resten af verden ret godt, hvor de løbende har siddet over zoom og holdt processen kørende og kæmpet for at kigge fremad.
"Den her afstand imellem os og vores forsøg på at overkomme dette har været én til én med resten af verdenen, og det har sikkert også endt med at smitte af på værket og hele vores forståelse af hvad vi har skabt," erkender Schneider.
Hans Rosenström er en finsk kunstner anerkendt internationalt for sine stedspecifikke rumlige og lydbaserede installationsværker. Hans praksis er præget af en løbende udforskning af, hvordan vi forholder os til hinanden som mennesker. hansrosenstrom.net
Philip | Schneider er en performanceduo bestående af sangerinderne og komponisterne Josephine Philip og Hannah Schneider, begge kendt fra populærmusikkens verden, hvor de har succesfulde karrierer både som solister og i bands som Darkness Falls og AyOwA. Sammen skaber de forførende rummelige kompositioner, performances og lydinstallationer der engagerer både krop, ører og sind. philipschneider.net
Deltagende sangere
Jacob Bellens (I got you on tape, murder, solo)
Mads Damsgaard (Reptile Youth, Goss)
Troels Abrahamsen (Veto, Exec)
Anja Tietze Lahrmann (Excelsior, Ice Cream Cathedral)
Soffie Viemose (Lowly)
Katinka Fogh Vindelev (We like we)
Rebekka Maria Andersson (As in Rebekka Maria)
Pia Gruwier