Ofte stillede spørgsmål
{{faq.Name}}

{{faq.Name}}

{{faq.Answer}}

Den gådefulde og sensible popmusiker bragede gennem de musikalske fjelde tilbage i 2012. Ásgeir Trausti fra en lille, søvnig flække i Island havde netop udgivet det smukke debutalbum Dýrð í dauðaþög, der blev det bedst sælgende debutalbum på vulkanøen og skubbede ham helt op på de store europæiske scener.

Den 26. februar kan Ásgeir opleves i Store VEGA, hvor han sammen med sit eminente liveband sender lytteren ind i et stemningsmættet og atmosfærisk popunivers. Vi har i den forbindelse udvalgt tre dragende singler fra diskografien.

"Leyndarmál" fra albummet Dýrð í dauðaþögn (2012)Da den dengang 21-årige musiker udgav sit helstøbte og organiske debutalbum blev det hurtigt det bedst sælgende debutalbum nogensinde, foran giganter som Björk og Sigur Rós. Med pulserende electronica, fingerspillede akustiske guitarer, strygere og Ásgeirs lyse, indtagende og melankolske stemme ramte de ti poetiske popsange lige i hjertekulen. Teksterne er forfattet af sangskriverens poetfar, og han fortalte i et interview til GAFFA i 2013, hvordan albummet blev til:

”Da jeg indspillede demoerne, skrev jeg nogle engelske vrøvle-tekster til for at få styr på melodierne, men jeg ville gerne lave nogle islandske tekster, og der var aldrig nogen tvivl om, at jeg gerne ville have min far til at skrive teksterne. Han har skrevet digte, siden han var en lille dreng, og han er nu 74 år gammel.”

Singlen er en uptempo popsang, der med groovy basgange, synths og trompetlinjer skaber et farverigt og dragende lydbillede. Året efter udgivelsen hoppede Ásgeir i studiet med den amerikanske musiker John Grant for at genindspille og oversætte det islandske mesterværk til engelsk.

"Stardust" fra Afterglow (2017)Efter den massive succes med debutalbummet blev forventningspresset for meget for den unge sangskriver, der trak sig tilbage til det nordlige Island for at finde ro til at skrive opfølgeren Afterglow. På albummet lægger han den mere folkede, akustiske lyd bag sig og dykker ned i den melankolske og melodiske electronica. Der er en nærhed som føles familiær og varm, mens kølige synths skaber krystallinske lydbilleder.

Endnu en gang bidrog Ásgeirs far med de lyriske sprogblomster, mens storbroderen Steini stod for at indspille en lang række instrumenter. På singlen ”Stardust” demonstrerer den alsidige musiker, hvordan det markante stilskifte ikke gør musikken mindre intim. Singlen er en skarpskåret electropop-sang med R&B-inficerede melodilinjer.

“Youth” fra Bury the Moon (2020)Ásgeir har netop udgivet den første single fra sit nye album, Bury The Moon. Sangen ”Youth” er en spejling af sangskriverens barndom og er en tilbagevenden til hans islandske folk-rødder. I en pressemeddelelse fortæller han om arbejdet med sangene:

“I wanted to take the project back to its roots, in a way, and make it more about honesty: honest songs with strong melodies and lyrics.”

Han har endnu en gang skabt ”Youth” i samarbejde med sin far, og John Grant har oversat teksten til engelsk. Linjerne fortæller historien om, hvordan det var at vokse op i en lille by uden bekymringer, fyldt med uforfalsket glæde. Lydsiden svulmer af horn og forsigtige akustiske guitar-flader, mens sangerens sensible vokal svæver mod et nostalgisk højdepunkt.

Centralt for albummet er et længerevarende forhold, som sangeren så gå i opløsning. For at bearbejde det isolerede han sig med en guitar i et sommerhus midt i vulkanøens imposante natur. Resultatet er, en smertende, personlig oplevelse om de knubs kærligheden giver, malet med skygger af den isolation Ásgeir oplevede.

Arkiv
26 Singer/songwriter

Asgeir

support — Hôy la

onsdag — Store VEGA26. feb.